lördag 5 augusti 2017

Söta katter och kära paddor

  Senvårens barnböcker gör intåg i bloggen. Det ska bli spännande att ta in allt det nya. Jag har läst många av dem och även ett par av sommarnyheterna. I år tror jag att det blir svårare för jurymedlemmarna att bli eniga när Fågel Blå och Årets Stjärnbild ska utses i november-december.
  Idag får ni två böcker på svenska (varav den ena är en ABC-bok) och en nyutgåva på engelska av den populäre Dick King-Smith som gick bort 2011. Den går så att säga utom tävlan för de nämnda priserna.

***


  Gudrun Wessnert har skrivit flera intressanta barnböcker med utgångspunkt från svensk historia. Min absoluta favorit är Sketna Gertrud och kung Magnus kalas (2002) som jag läst högt ur vid upprepade tillfällen under klassbesök i skolbiblioteket.

  Gudrun Wessnert är museilärare och barnboksförfattare. Hon växte upp på ett gods med slottsträdgård i Skåne, där hennes föräldrar arbetade. Hon har arbetat som guide och museipedagog vid Stockholms medeltidsmuseum. Källa: Wikipedia

  Hennes senaste barnbok utspelar sig på en teater, som ägs och drivs av katter. "Teaterkatternas ABC" är en rätt okej abc-bok även om det förekommer lite svåra ord emellanåt. Det roligaste tyckte jag var att man i slutet av boken får tips på hur man gör teatermasker och åskmaskiner. Verserna till bokstäverna kommer inte riktigt upp i samma standard som fjolårets "Bokstavspromenaden". Här följer två av de bättre exemplen:


Teaterkatternas ABC
Gudrun Wessnert, Måd Olsson-Wannefors
Stockholm : Bokförlaget Mormor, 2017

B
BETTY övar i baletten
svävar fram på alla sätten:
tåspets, kattsteg och brisé.
Allt hon gör blir stor succé!

W
WILLIAM han är wc-vakt
alla står som i givakt.
För i pausen vill man kissa
det vill ingen kisse missa.
Åh, vad lång den toakön
William hör ett ljudligt stön ...


***

  Ett förlag som ger ut en hel del barnpoesi är det Helsingfors-baserade Schildts & Söderströms. Annika Sandelins böcker känner ni till och för två år sedan var "Rassel Prassel Puss", av Hanna Lundström, en kandidat till den första "Fågel Blå". Hanna Lundström har gett ut en uppföljare som jag återkommer till i bloggen. Kvällens titel är "Nyckelknipan" av Sanna Mander.

  Den här boken hade jag hört en hel del gott om. Jag tycker dessvärre inte att den levererade. Jag tycker språket var lite kantigt. Dessutom var historien lite otydlig att greppa. Det handlar om en försvunnen nyckel och om hyreshusets invånare, de som är grannar till jag-personen.
  Det var första gången på länge som mina barn tappade fokus under vår nattstund, inget bra betyg för boken.
  Vi gillade versen om godissamlaren Harry.


(Ur Nyckelknipan, av Sanna Mander. Schildts & Söderströms, 2017.)



Ingen nyckel finns här heller
bara tusen karameller.
Här bor Harry som samlar på snask
sällsynta sorter har han i ask.
Sega råttor, kola och plopp,
en dyrbar urgammal kokostopp,
lakritsrullar, en tolvtummars rem.
Sötsaker fyller hela hans hem!

Du kan försöka böna och be
men ingen får smaka - bara se!


***


  Jag vill även berätta om nyutgåvan av Henry Pond the poet, som publicerades första gången 1989. Den handlar om den populära (och berömda, åtminstone i de närmsta vattendragen) paddan Henry Pond och hans poesiuppläsninngar, samt hans trånad efter den vackra paddan Victoria Garden-Pool.

  Det är inte ofta man får insprängda dikter i en traditionell barnbokshistoria. Berättelsen är både originell och dramatisk, för den avslutas med en riktig padd-fajt mellan Victorias kurtisaner.
  Jag väljer en dikt ur kapitel två där Henry ger dammens nykomlingar en uppmaning.

(Ur Henry Pond the poet, by Dick King-Smith. With illustrations by Victor Ambrus. Edinburgh, Scotland : Barrington Stoke, 2017. ©1989.)



Now, never speak to strangers -
A crow, a snake, a rat -
For life is full of dangers,
and cows will squash you flat.

And flatly you'll be sorry
If you should cross the road -
It doesn't take a lorry
To pulverise a toad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar